Sensommeren er den perfekte årstid at ligge herregårdssten på. Varmen har aftaget i forhold til højsommeren, og nedbøren holder sig typisk også tilbage på dette tidspunkt, så alle forudsætninger for et perfekt stykke brolæggerarbejde er faktisk til stede.
Det starter med bunden
Når du skal ligge herregårdssten og andre belægningssten handler det egentligt mest om bunden, eller med andre ord, de gruslag stenene skal ligge på. Belægningssten og fliser kan ikke ligge direkte på jordlaget, da jord er et organisk materiale der hele tiden er i bevægelse. Kort fortalt skal der ligge et lag stabilgrus nederst, og et tyndt lag af en lidt finere type (brolæggergrus) øverst.
Grav af
Start med at grav jorlaget væk. Er der tale om gangtrafik som på stier og terrasser, skal der være plads til 7-8 cm stabilgrus og 3-4 cm læggegrus + sten tykkelsen, mens der ved biltrafik skal være plads til 12-13 cm stabilgrus og 3-4 cm læggegrus + sten tykkelse. Når du graver af skal du huske at den afgravede bund skal have samme fald og rette overflade som den du ønsker på den færdige belægning, for kunne lave en ensartet grus tykkelse alle steder. Faldet skal være 2 cm pr meter, væk fra bygninger og mod arealer der kan afvande overfladen.
Udlæg stabilgrus
Nu kan du udlægge stabilgrus, også kaldet rågrus, eller kort og godt: 0-32.
Som nævnt skal der udlægges 7-8 cm ved belægninger til gangtrafik, og 12-13 cm ved belægninger til biltrafik. Stabilgruset plade vibreres med en pladevibrator på min. 130 Kg. Igen skal overfladen rettes af så den får det færdige fald.
Udlæg afretningsgrus
Til sidst udlægges et tyndt lag på 3, max 4 cm afretningsgrus, også kaldet brolæggergrus, eller kort og godt: 0-8. Dette lag skal være tyndt da læggegrus ikke kan pakke sig som stabilgrus. Et for tykt lag her, vil med andre ord kunne give “levende” fliser. Brolæggergrus pladevibreres ikke, men rettes blot af med en retteskinne der glides på 2 nedlagte vandrør. Et afrettersæt kan lejes i de fleste byggemarkeder.
Se flere detaljer i denne artikel:
Lægning af sten og fliser
Nyhed!
Imprægner selv dine fliser!
Vidste du at du selv kan imprægnere dine fliser for at undgår flisepest og alger.?
Og faktisk er det lettere end man lige umiddelbart skulle tro.
Nu kan du selv behandle dine fliser med denne miljøvenlige flise imprægnering fra Bollerup Jensen. Den er udviklet til at lukke den porøse overflade så fliserne bliver mindre modtagelige overfor bla. flisepest og alger.
2,5 liter giver 7,5 liter færdigblandet imprægnering, der blot påføres med sprøjte eller malerrulle.
Tip!
Køb dit brænde nu så du kan nå at stable det mens vejret endnu er behageligt.